Szokatlan játékszámok a futballban

2024. június 03.

A futballban bizonyos hagyományok vannak a játékosok szerepköréhez kapcsolódó játékszámok kiválasztásában. Néhány futballista azonban úgy döntött, hogy szembemegy ezekkel a konvenciókkal, és olyan számokat választott, amelyek kiemelkednek az általánosan elfogadott normák közül. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a játékszámok kiválasztásának legszokatlanabb eseteit és a döntések mögött meghúzódó okokat.

A szerephez nem illő számok

A szokatlan számok kiválasztásának egyik gyakori oka az, hogy bizonyos szerepek esetében nem egyeznek meg a hagyományos számokkal. Például a támadók, Clint Dempsey, Asamoah Gyan és Mario Balotelli a 2-es, 3-as és 45-ös számokat viselték a https://mostbet-hu.com/ szerint.

Balotelli esetében a 45-ös választás oka az volt, hogy ez 4 és 5 összege volt, a 9 pedig az áhított, de elfoglalt száma. Dempsey egyszerűen megtartotta a 2-es számot, amelyet karrierje elején viselt.

Voltak fordított esetek is, amikor a védők vagy a kapusok hagyományosan támadójátékosoknak szánt számokat választottak. Így William Gallas az Arsenalban a legendás 10-est viselte a klubban, Rui Patricio kapus pedig Wolverhamptonban a 11-est választotta Karl Ikema iránti tisztelet jeléül.

Misztikus és szimbolikus okok

Egyes futballisták számára a számválasztás misztikus vagy szimbolikus megfontolásokkal járt. Niklas Bendtner például az anyja által ismert jósnő tanácsára választotta ki a számokat.

Bixant Lizarazu a számok varázsa alapján döntött a 69 mellett: ez a szám egybeesett születési évével, magasságával és súlyával.

Mario Balotelli és Andrij Sevcsenko is a születési évükhöz kapcsolódó számokat választott, míg a tottenhami Micky van de Ven a 37-et barátja emlékére választotta, akinek ez volt a kedvenc száma.

Egyedi esetek

A gyakori okok mellett a futballban a játékszámválasztásnak is teljesen egyedi esetei voltak. Jorge Campos, a mexikói kapus-gólszerző 9-et viselt a csapat támadóerőiben játszott szerepe miatt.

Hicham Zerouali „Zero” néven vált ismertté, miközben a nullás számot viselte Aberdeenben. Tommy Oare pedig regisztrációs hiba miatt lépett pályára a 121-es számot viselő ausztrál válogatott meccsén.

Phil Foden a 47. életévét választotta Manchester City-szurkoló nagyapja emlékének tiszteletére, aki ekkor halt meg.

Ezek a példák azt mutatják, hogy minden szokatlan futballszám mögött lehet egy érdekes történet vagy mély jelentés. Legyen szó hagyományról, misztikus megfontolásokról vagy egyedi körülményekről, sok futballista számára sokkal fontosabb a számválasztás, mint amilyennek első pillantásra tűnhet.

Ajánló