Mi az a borsó?
A borsó valójában nem zöldség, hanem egy kis, ehető hüvelyes, és mint ilyen, ugyanabba a családba tartozik, mint a lencse, a csicseriborsó, a bab és a földimogyoró. A borsó hüvelyben nő egy indán, és amint a hüvely megdagad, megérik a szedésre. Az Egyesült Királyságban a borsónak májustól októberig van szezonja, de az általunk fogyasztott borsó nagy része fagyasztott, így egész évben fogyasztható.
Fedezze fel az egészségre gyakorolt előnyökről szóló teljes körű útmutatónkat, és nézze meg néhány kedvenc borsóreceptünket, köztük a borsó- és mentalevest, valamint a borsó-, sonkás csülök- és vízitorma-salátát.
A borsó tápanyagprofilja
Egy 80 g-os (főtt) adag tartalmaz:
- 63 kcal/263 kj
- 5,4 g fehérje
- 1,3 g zsír
- 8,0g szénhidrát
- 4,5g rost
- 184mg kálium
- 104mg foszfor
- 1,2mg vas
- 13mg C-vitamin
Táplálkozástanilag alig van különbség a friss és a fagyasztott borsó között, így a fagyasztott hasznos és költséghatékony alternatíva.
A borsó 5 legfontosabb egészségügyi előnye
Jó növényi fehérjeforrás

Mivel rostban gazdag és az egyik legjobb növényi alapú fehérje, a borsó az étkezés kielégítő összetevője. Emellett hasznos vegán vasforrás is, amely a vörösvérsejtek képződéséhez és az oxigén szervezetben történő szállításához szükséges.
Javíthatja a vércukorszint-szabályozást
Alacsony glikémiás indexének (GI) és magas rosttartalmának köszönhetően a borsó hasznos kiegészítő, ha figyelemmel kell kísérned a vércukorszintedet. A borsó keményítőt tartalmaz amilóz formájában, ami lassítja az emésztésünket, és ennek következtében tanulmányok alátámasztják, hogy segíthet javítani a vércukorszintünk egyensúlyát. A borsó emellett olyan tápanyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, a B-vitaminok és a C-vitamin, amelyek mind segítik a vércukorszint-szabályozást.
Támogathatja az emésztés egészségét
A borsó gazdag rostokban, amelyek egyrészt támogatják az emésztés egészségét, másrészt táplálják a jótékony bélmikrobákat, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak egészségünkben. Rosttartalmának nagy része oldható, ami enyhítheti a székrekedést. A több rost fogyasztása számos betegség, köztük az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkenésével jár.
Támogathatja a szív egészségét
A borsó szívbarát ásványi anyagokat tartalmaz, többek között magnéziumot, káliumot és kalciumot, és gazdag antioxidáns tápanyagokban, például C-vitaminban, valamint fitonutriensekben, köztük karotinoidokban és flavonolokban, amelyek szívvédő hatásúak és támogatják a szív- és érrendszeri funkciókat. A borsóban található oldható rostok segítenek a koleszterinszint, különösen az LDL-koleszterin szintjének kezelésében.
Rákvédő hatású lehet
A hüvelyesek, például a borsó rendszeres beiktatása az étrendbe csökkentheti a rák kockázatát magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően. A borsó természetes vegyületeket, úgynevezett szaponinokat is tartalmaz, ezek a vegyületek bizonyítottan védelmet nyújtanak a rák egyes formái ellen.
Mindenki számára biztonságos a borsó fogyasztása?
A hüvelyesek gyakori allergének, és ez alól a borsó sem kivétel. Különös figyelmet kell fordítani arra, ha hüvelyesekből származó allergiát diagnosztizáltak Önnél, ez magában foglalhatja a földimogyorót és a szóját is.
Ha aggódsz az ételallergia miatt, kérjük, fordulj háziorvoshoz vagy regisztrált dietetikushoz útmutatásért.