Mire lehet szükségünk kutyasétáltatáskor?

2024. április 18.

Kutyáink számára alapvető szükséglet a rendszeres séta. Néhány eszköz beszerzése elengedhetetlen a biztonságos és kellemes kutyasétáltatáshoz. Ilyen például a póráz és a nyakörv, vagy a kutyaürülék felszedéséhez zacskó is.

Sétáltatás

Négylábú kedvenceinknek a séta hozzátartozik a napi szükségletükhöz. Ez amellett, hogy testileg fárasztja kutyánkat, remek alkalmat teremt számunkra, hogy szellemileg is megdolgoztassuk kedvencünket. Gyakori tévhit, hogy a kertes házban nevelkedő ebeknek nincs szükségük külön sétáltatásra, mondván úgyis futkároznak eleget az udvaron. Ám a strukturált sétát ez nem helyettesíti. Fajtától és egyedtől függően, minden kutya eltérő mértékben igényli a sétát, ám közben nem árt néhány dologra odafigyelnünk… 

Kutyakontroll

Fontos a megfelelő előkészület! Mindenképpen szerezzünk be kutyánk számára nyakörvet és pórázt. Ezek fontosságát azért emelném ki, mert a póráz segítségével tudjuk kontroll alatt tartani ebünket a saját és mások biztonságának érdekében. Ezekből sokféle fellelhető a piacon, mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Én a fojtó/retriever nyakörvet használom legszívesebben a hétköznapokban és kiképzés közben is. Véleményem szerint ezzel lehet a legkönnyebben és leggyorsabban kontrollálni egy kutya viselkedését. Létezik fojtópóráz is, ami már önmagában egy nyakörv, ilyen például a Solognac saját márkás póráza.

De akinek szimpatikusabb a “hagyományos” nyakörv és az ahhoz tartozó pórázpárosítás, az is sokféle kivitelből válogathat. Sokan pedig hámot választanak a nyakörv helyett. Bármelyik is áll hozzánk a legközelebb, ezen alapvető felszerelések nélkül ne induljunk el otthonról. Ha ez megvan, gondoljunk arra is, hogy séta közben kutyánk valószínűleg könnyíteni fog magán, ezért készüljünk fel a kutyaürülék felszedésére alkalmas zacskóval is. Ma már kapható külön erre a célra (akár környezetbarát, lebomló) zacskó is pórázra rögzíthető kis tartóban. 

Egyéb eszközök

Ha hosszabb sétára indulunk, főleg ebben a szép őszi időben, érdemes itatótálat és vizet is magunkkal vinni, hiszen kutyánk számára fontos a folyadékpótlás. Célszerű lehet egy összehajtható tálat magunkkal vinni, így menet közben csak minimális helyet foglal táskánkban. Továbbá esti séták alkalmával ajánlott valamiféle láthatósági eszköz használata, amivel felhívjuk a figyelmet kutyánkra. Ilyen például egy láthatósági kutyamellény, vagy egy villogó, nyakörvre csíptethető lámpácska. 

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, már sokat tettünk azért, hogy a kutyánkkal közös séta kellemesen és biztonságosan teljen.


Jó szórakozást és sok közös kutyás élményt kívánok Nektek!

Ajánló