Pingpong a kertben — egy sport az egész családnak

2024. május 15.

Megérkezett a tavasz, itt a jó idő, egyre inkább vágyunk ki a szabadba sportolni. A világban kialakult helyzet miatt az otthoni sportolás még inkább előtérbe került. Az egyik ilyen sport, amit otthon akár bent, akár a szabadban is végezhetünk egyszerre, ráadásul korosztályra való tekintet nélkül, az nem más, mint az asztalitenisz, vagy ahogy mindenki ismeri, a pingpong.

A pingpong jótékony hatásai egészségünkre

A pingpong egy összetett sport, hiszen játék közben több érzékszervünk és agyunk bizonyos területei is aktívan, összehangoltan dolgoznak. 

  • Fejleszti a kéz-szem koordinációt – más néven a finom motoros készséget – a labda feldobásakor, valamint a kognitív funkciókat a labda fogadásakor.
  • Javítja az egyensúlyérzéket, éppen ezért mind gyermekek, mind idősek számára ideális tevékenység.
  • A játék állandó koncentrációt igényel, így serkenti az agyműködést, megdolgoztatja a taktikai képességeinket, és nem utolsó sorban az izomzatunkat.
  • Segíti a súlyvesztést, mert asztaliteniszezés közben rövid idő alatt sok kalóriát felhasználunk. A kezdők 200-250, a haladók pedig akár 400-600 kalóriát is elégethetnek óránként a kis labda ütögetése közben.
  • Erősíti a szív- és érrendszert, serkenti a vérkeringést így növeli az agyba jutó vér mennyiségét, a gyors légzés következtében pedig nő a tüdőkapacitás, a pulzus növekedése pedig a szívet edzi.
  • Mindezek mellett a szociális készségeket is fejleszti a csapattársakkal és az ellenfelekkel való kapcsolat teremtéssel.
  • Kiváló stresszoldó, tökéletesen levezethetők a fölösleges energiák.

Ahhoz, hogy otthon is élvezhessük a játék adta előnyöket, szükségünk van néhány eszközre. A Decathlon webshopjában minden megtalálható, ami a játékhoz kell, úgymint labda, ütő és asztal. 

Kültéri pingpong

Fontos megjegyezni, hogy kültéri felhasználásra mindenképpen kültéri eszközöket válasszunk, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak, UV-állók, így elkerülhető a sporteszközök idő előtti rongálódása. Számos lehetőség közül választhatjuk ki a számunkra megfelelő pingpongasztalt és pingpongütőt.

A kültéri asztalok fő jellemzője az időjárással szembeni ellenállóság, a könnyű összeszerelés és mozgathatóság. A 4 és 5 mm-es asztallapok a labda felpattanásának minőségét, a nagyméretű kerekek a könnyű mozgathatóságot, a fékek és az állítható lábak pedig a stabilitást biztosítják. Az asztalokat 4 ponton záródó automatikus zárrendszerrel látták el, amely a nyitott és összecsukott helyzetben lévő asztallapokat egyaránt rögzíti (az egyik oldallap felhajtásával egyedül is lehet játszani). 2 biztonsági blokk gondoskodik az asztallap gyors lezárásáról és nyitásáról.

A kültéri ütők fő jellemzője szintén az időjárással szembeni ellenállás, illetve az anyagválasztás. Egy puha műanyagból készült ütő és egy enyhén tapadó borítás ötvözete, melyek révén nagyon toleráns, ezáltal megkönnyíti a játékot. A nyél ergonómiája jó ütőfogást tesz lehetővé, továbbá az ütőlap formája és anyaga rendkívül ütésálló, így ideális a családok számára.

Beltéri pingpong

Amennyiben elegendő hely áll rendelkezésre beltéren, akkor mindenképpen érdemes megfontolni inkább a beltéri játékra szánt sporteszközök beszerzését. Mivel mind az asztalok, mind pedig az ütők egyik fő anyaga a fa, így azokat óvni kell az időjárás viszontagságaitól, legfőképpen a víztől és az UV sugárzástól. Éppen ezért ilyen eszközöket kizárólag zárt, fűtött helyiségben tároljunk és használjunk.

Webshopunk kínálatában széles körben elérhetők a beltéri pingponghoz készített sporteszközök, amelyek még komfortosabb játékélményt nyújtanak. 

Mit tegyek, ha nincs elég hely pingpongozni?

Szerencsére már azoknak sem kell lemondani a pingpongról, akiknek csupán korlátozott terület áll rendelkezésre a játékhoz, mert a  Decathlon innovációinak köszönhetően többféle megoldás is elérhető számukra.

Kis játéktérre tervezett asztalaink is felhőtlen szórakozást nyújtanak, amely egyedülálló a szabadidős pingpong piacán. 

A PPT 100 INDOOR beltéri pingpongasztal 7 megerősített kraft karton alkotóelemből és 2 fa asztallapból áll. Nagyon stabil és strapabíró, összeszerelése mindössze néhány perc, használaton kívül pedig kis helyen, könnyen tárolható. 

Másik asztalunk a PPT 130 SMALL INDOOR, szintén rendelkezik a fent említett előnyökkel, ráadásul az anyagválasztás miatt még tartósabb, így akár kültéren is használható.

Amennyiben van olyan felület a kertben, teraszon vagy akár a lakásban, amely alkalmas lehet egy kis játékra, a kínálatunkban megtalálható kiegészítők közül is lehet választani.

Szintén a Decathlon innovációja a ROLLNET pingpongasztal háló, mely ergonomikus kialakítású, és a csúsztatható csipeszekkel kevesebb, mint 10 másodperc alatt könnyedén fel- és leszerelhető, így akár a konyhaasztalon is van lehetőség egy kis játékra.

Összegezve, a pingpong egy nagyszerű sport és remek időtöltés az egész család számára, mely nem csupán az egészség megőrzését, hanem a kellemes kikapcsolódást is szolgálja.

Jó sportolást!

Ajánló