Karácsonyi ajándékötletek a természet szerelmeseinek

2024. április 23.

A karácsony a kert szempontjából holtidő… de felkészülhetünk a tavaszra, például az ajándékokkal!

Az ajándékok kiválasztását mindig megkönnyíti, ha az ajándékozottnak van valami szenvedélye vagy szeretett tevékenysége, amihez kapcsolódóan tudunk neki választani valamit.

Néhány ajándékötletet gyűjtöttem össze olyanoknak, akik szeretnek túrázni, kirándulni, kertészkedni, vagy úgy általában a természetben lenni.

Függőágy

Egy kis kényeztetés a kertészeknek. Magával viheti akár egy napos túrázásokra is, hogy mikor egy olyan helyre ér, ahol csak elüldögélne kicsit, feltöltődni a látványtól, azt megteheti a függőágy kényelmében is. Vadkempinghez, bivakoláshoz is nagyon praktikus. Könnyű, kicsi helyen elfér és könnyen használatba vehető. 

Szerintem ez is egy kortalan ajándék minden természetszeretőnek

Fejlámpa

Szerintem ez egyike, azon 5+1 felszerelésnek, ami jó, ha minden túrán veled van, így kiváló ajándék minden természetjáró számára — és a kertben sem utolsó!

Legnagyobb előnye, hogy fejlámpa használatakor mindkét kéz szabad marad, pánttal rögzül a fejre és így szinte észrevétlenül segíti a tájékozódást korlátozott fényviszonyok között. 

Madáretető

Szereti a madárcsicsergést?

Számára nincs is jobb ajándék, mint egy apró, mégis élettel teli madáretető, ami a kertjébe csalogatja a kedves kis állatokat.

A legjobb az, ha fellógatható, mert így biztosan megvédi a kismadarakat az éhes macskáktól!

Túrabot

Gondoljunk bele, hányszor ragadnak magukhoz a gyerekek a kirándulások alkalmával botot. Ösztönösen használják nemcsak az egyensúlyuk megőrzésére és egy nehezebb emelkedő leküzdésére, hanem segítségükre van felmérni például, hogy milyen mély a víz egy patakátkelésnél vagy elég erős-e a jégréteg. Használják arra is, hogy az útban levő ágakat, bozótokat, pókhálókat eltüntessék és hát az ő fantáziájuk határtalan. 

A túrabot legnagyobb előnye valóban az, hogy segíti a stabilitásunkat megőrizni nehéz terepen is. Ugyanakkor meredek lejtőkön kíméli a térdet, a bokát, emelkedőkön pedig a karmunka „bevonásával” tehermentesíti, segíti a lábunkat. A gyerekektől tanulva pedig láthatjuk, hogy milyen hasznos ajándék lehet bármely korosztály számára.

Hátizsák

A hátizsák az, amire biztosan minden természetjárónak szüksége van. Kezdőként lehet, ez lesz az első „igazi” túrazsákja, rutinos túrázók pedig mindig örülnek egy újabb, praktikus darabnak. 

Egy korábbi írásunk ad néhány tanácsot a megfelelő túrazsák kiválasztásához, de megkönnyíti a választásunkat, ha tudunk azért néhány dolgot a másik túrázási szokásairól. 

Kamásli

Ha olyan természetjárónak keresünk ajándékot, aki esőben, hóban, fagyban is szívesen túrázik, akkor a kamásli kiváló választás. Ennek a lábszárvédőnek az a funkciója, hogy ne engedje be a nedvességet, havat, sarat a nadrág és a bakancs közé. 

Térkép, útikönyv

Ha nincsen ötleted vagy kevésbé ismered a másik túrázási szokásait, akkor ajánlom neked ezt a jolly joker ajándékot. Biztos vagyok benne, hogy egy útikönyv vagy térkép minden túrázó számára hasznos ajándék. 

+1 ötlet: „Túlélőcsomag” 

Hoztam nektek plusz egy ötletet: állítsátok össze személyre szabva a megajándékozottnak a túlélő túracsomagját. Receptje egyszerű. Válasszatok egy hátizsákot és pakoljatok bele néhány praktikus, hasznos túrafelszerelést. Választhattok a fentiekben adott ötletek közül is, a lenti képről is, de a webáruházunkban is találtok kiegészítő dolgokat. 

Mi kipróbáltuk egyszer ezt, nagyon nagy sikere volt, így bátran ajánlom mindenkinek.

Az ajándékok kiválasztásánál nyilvánvalóan fontos, hogy mennyit szánsz arra az ajándékra, de ezen felül még néhány dolgot vegyél figyelembe, mikor döntesz. 

Jó, ha tudod, hogy 

  • kezdő vagy haladó túrázónak keresel ajándékot,
  • egy napos kirándulásokat részesít előnyben vagy szívesen megy több napra is
  • milyen felszerelése van jelenleg
  • olyan túrázó, akit nem rettent el a hideg, a hó, a sár, az eső, az extrémebb időjárás vagy inkább kivárja a napsütéses, száraz napokat.

Egyszer olvastam egy gondolatot arról, hogy az ajándéknak önmagában nincs is jelentősége, akkor kap értelmet, ha a kiválasztásakor magad elé képzeled és látod a másik örömteli, boldog arcát. 

Ha eszerint választasz és végig gondolod a fenti szempontokat, akkor biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog örömet szerezni. 

Kellemes ünnepeket és az ajándékozás élményét kívánom Neked! 

Ajánló