Hétköznapi kerti ételek az egészségünkért

2024. július 27.

Nehéz kiegyensúlyozottan táplálkozni, még nehezebben mértékkel. Vannak azonban olyan élelmiszerek, melyeknek a fogyasztása javallott és segít a kiegyensúlyozottság fenntartásában, magas tápanyag-, fehérje-, vitamin- és antioxidánstartalmuk van, emellett finomak is. Bemutatok nektek néhány ilyen ételt a hétköznapjainkból, melyek segítenek a szervezetünk egészséges fenntartásában.

Lassan, de biztosan érkezik a jó idő. A téli szezonban sokan kezdtetek el vitaminokat szedni az immunrendszer erősítésére. Bár a vitaminok szedése nem rossz ötlet, de van ettől természetesebb módszer is. A C-vitamin például szinte mindenhol ott van, és néhány bogyós gyümölcs a napi szükségletünk több mint 100%-át fedezi! Az év minden szakaszában figyeljünk a megfelelő vitaminszükségletünk pótlására. Van néhány olyan étel vagy fűszer, amit az év minden szakaszában csak ajánlani tudok.

Tea – Csipkebogyó vagy kamilla?

Ami engem illet, teamániás vagyok. Az egyik legjobb folyadékpótlás hideg időben, de hűtve akár nyáron is. Napi folyadékfogyasztásunknak 20 kilónként 1 liternek kell lennie, tehát egy átlag 70 kilós férfi számára nagyjából 3 liter folyadék kell egy nap. Sok helyen olvashattuk már, hogy minimum napi 1,5 litert igyunk, jogos, hogy minimum, de igazság szerint az még nem elég. Súlytól függően kell beállítanunk napi szükségletünket, viszont ne lépjük túl a napi 5 liter folyadékot. Nem számít folyadékbevitelnek a kávé, az üdítők, a leves és az energiaital sem! Folyadékbevitelnek minősül ezzel szemben a víz, a gyümölcs és gyógyteák. Fontos tudnivaló, hogy a bolti cukrozott teák nem felelnek meg a szervezet vízháztartásának! Otthon készítsd kevés cukorral vagy inkább mézzel! Élvezd azt, hogy igazi vitaminokat kap a szervezeted! A kamilla viszont nem csak emésztést elősegítő hatású, de görcsoldó is (epeköveseknek ajánlom). Nem mellesleg használható borogatásra gyulladáscsökkentőként is!  A csipkebogyó C-vitamin tartalma pedig igen magas, ami segít az immunrendszer megerősítésében. 

Olívaolaj: mert jó hozzánk

Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Természetes antioxidánsai az E- és a K-vitamin. Erősíti az izomsejteket és jó hatással van reumás ízületi gyulladás esetén is. Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik az emésztőrendszerben. Erős epehajtó hatása van, rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását. Kis mennyiségben, zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható. Gyomorsavcsökkentő hatású. Epidemiológiai kutatások bizonyították, hogy a telítetlen zsírsavak nagyobb arányú fogyasztása – amiben az olívaolaj gazdag – csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Nagy mennyiségű klinikai adat támasztja alá, hogy az olívaolaj fogyasztása védi az érrendszert a meszesedéstől. Csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a koleszterin lerakódását az erek falán. Emellett gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik mind emberekben, mind állatokban. Az olívaolaj fogyasztása tehát jótékony. Arra figyeljetek, hogy ezt az olajt ne hevítsétek, használjátok salátákra öntetnek, mert kifejezetten hőérzékeny. Vásároljátok az extra szűz, jó minőségű változatot.

Tönkölybúza – ősi gabona

A tönkölybúza több, mint 10 ezer éves faj, tucatnyi változata ismert. Ma az újra felfedezett természetes és minőségi élelmiszerek között a tönkölybúza reneszánszát éli szerte Európában. A tönkölybúza áldásos egészségi hatásainak nagy hagyományai vannak, fehérje-, vitamin- és ásványi anyagtartalma valóban kiemelkedő. Tartalmaz 19-20 százalék fehérjét, melyben minden esszenciális aminosav képviselteti magát, igaz némelyik csak nyomokban. Aminosav-összetétele eltér a hagyományos búzáétól, – a legtöbb aminosavból mintegy másfélszer annyi található benne. Nagy triptofán tartalmával magyarázzák például, hogy kedvez a szervezet szerotonin-termelésének. A tönköly betegségekkel és kártevőkkel szembeni rendkívüli ellenállóképességének köszönhetően nem szorul vegyszeres védelemre, ezért igen alkalmas biotermesztésre. 

Vitamin
 Az alma mindennap fogyasztható, magas C-vitamin tartalmú gyümölcs.

Alma – az örök klasszikus

Gyümölcssav és almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő- és húgysavképződést. Fogyókúrák hasznos segítője. Legértékesebb, legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot. Kora ősztől késő tavaszig kapható, bármikor megvásárolható gyümölcs. Számtalan módon elkészíthető: nyersen lének facsarva, müzlibe, gyümölcs- és zöldségsalátába darabolva, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek. Magas C-vitamin tartalma ismert, valamint található benne magnézium, vas és kálium

„Napi egy alma a doktort távol tartja.”

Ajánló