Mindenki ismeri az elcsépelt mondást, miszerint a gyümölcs egészséges és számtalan jótékony hatása van szervezetünkre. De mennyire ismerjük a gyümölcsöket valójában? Hogyan érdemes fogyasztani, és kertészként, átlagemberként, vagy akár sportolóként melyiket válaszd, hogy formában maradj?
Miért fogyasszunk gyümölcsöt?
A gyümölcsök fontos szerepet játszanak életünkben, szervezetünk számára elengedhetetlen anyagokat tartalmaznak: rostokban, nyomelemekben, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok. A gyümölcsök elősegítik a hidtratációt, az izmok regenerálódását és gyulladásgátló hatással bírnak. A futók számára különösen az antioxidánsok miatt fontos, mert ezek segítik a görcsök, izomfáradtság és izomláz enyhülését. Nyersen, főzve, vagy lé formájában a napi ajánlott mennyiség 2-3 gyümölcs.
A három legfontosabb jótékony hatás
Antioxidánsok
A piros (eper, málna, tőzegáfonya) és a fekete gyümölcsök (szeder, áfonya) tartalmazzák a legtöbb antioxidánst, ha a gyümölcsök nincsenek hőkezelve. Az unalmasnak tűnő reggeli zabkását kiválóan fel tudják dobni ezek a bogyós gyümölcsök.
Víz
A gyümölcsök rengeteg vizet tartalmaznak, mely a test hidratációja miatt kifejezetten fontos. A vízen kívül megtalálható ásványi anyagok és nyomelemek pedig feltöltenek energiával az edzés után.
Rostok
A rostok javítják az emésztési folyamatokat és jó hatással vannak a bélrendszer működésére. A futás során keletkező ütéshullámok olykor okozhatnak fájdalmat a bélrendszerben, a rostok viszont védelmet biztosítanak ez ellen.
Friss vagy fagyasztott?
Természetesen a tökéletesen érett gyümölcsnek nincsen párja! Viszont bizonyos esetekben fagyasztott formában sokkal több vitamin és antioxidáns marad a gyümölcsökben, mint a frissekben, melyeket például három napnál régebb óta tárolunk a hűtőben. A friss gyümölcsöket gyakran még az érés előtt leszedik, hiszen a szállítási és tárolási idő 3 naptól akár 12 hónapig is terjedhet. Ez azt eredményezi, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok csökkentett mértékben lehetnek jelen a gyümölcsben. Ezzel szemben a fagyasztott gyümölcsöket teljesen érett állapotban szedik le, a legtöbb esetben pedig szedés után pár órával már tisztított, blansírozott, fagyasztott formában kerülnek a csomagolásba. A blansírozás egy rövid hőkezelési eljárás, melynek során csökkenhet ugyan a vitamintartalom, de tápanyagértékük relatíve stabil marad.
Milyen gyümölcsöt érdemes fogyasztani?

Banán
Hogy miért? Tele van káliummal, magnéziummal és foszforral. Ezen kívül elsősorban B6-, és C-vitaminforrás, mely hozzájárul a fáradtság és a görcsök kialakulásának csökkenéséhez.
Kivi
A kivi C-vitaminban gazdag, olyannyira, hogy akár önmagában egy darab kivi is fedezheti a napi C-vitaminbevitelünket. Az egyik olyan gyümölcs, mely a legtöbb antioxidánst tartalmazza, így fogyasztása erősen ajánlott sportolóknak!
Szőlő
A szőlő cukorban gazdag, ami energiát ad és elősegíti a megfelelő regenerálódást. A magas víz-és káliumtartalom hozzájárul az izomláz, -görcsök enyhítéséhez.