Milyen gyümölcsöt érdemes fogyasztani?

2024. július 16.

Mindenki ismeri az elcsépelt mondást, miszerint a gyümölcs egészséges és számtalan jótékony hatása van szervezetünkre. De mennyire ismerjük a gyümölcsöket valójában? Hogyan érdemes fogyasztani, és kertészként, átlagemberként, vagy akár sportolóként melyiket válaszd, hogy formában maradj?

Miért fogyasszunk gyümölcsöt?

A gyümölcsök fontos szerepet játszanak életünkben, szervezetünk számára elengedhetetlen anyagokat tartalmaznak: rostokban, nyomelemekben, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok. A gyümölcsök elősegítik a hidtratációt, az izmok regenerálódását és gyulladásgátló hatással bírnak. A futók számára különösen az antioxidánsok miatt fontos, mert ezek segítik a görcsök, izomfáradtság és izomláz enyhülését. Nyersen, főzve, vagy lé formájában a napi ajánlott mennyiség 2-3 gyümölcs. 

A három legfontosabb jótékony hatás

Antioxidánsok 

A piros (eper, málna, tőzegáfonya) és a fekete gyümölcsök (szeder, áfonya) tartalmazzák a legtöbb antioxidánst, ha a gyümölcsök nincsenek hőkezelve. Az unalmasnak tűnő reggeli zabkását kiválóan fel tudják dobni ezek a bogyós gyümölcsök. 

Víz

A gyümölcsök rengeteg vizet tartalmaznak, mely a test hidratációja miatt kifejezetten fontos. A vízen kívül megtalálható ásványi anyagok és nyomelemek pedig feltöltenek energiával az edzés után. 

Rostok 

A rostok javítják az emésztési folyamatokat és jó hatással vannak a bélrendszer működésére. A futás során keletkező ütéshullámok olykor okozhatnak fájdalmat a bélrendszerben, a rostok viszont védelmet biztosítanak ez ellen.

Friss vagy fagyasztott?

Természetesen a tökéletesen érett gyümölcsnek nincsen párja! Viszont bizonyos esetekben fagyasztott formában sokkal több vitamin és antioxidáns marad a gyümölcsökben, mint a frissekben, melyeket például három napnál régebb óta tárolunk a hűtőben. A friss gyümölcsöket gyakran még az érés előtt leszedik, hiszen a szállítási és tárolási idő 3 naptól akár 12 hónapig is terjedhet. Ez azt eredményezi, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok csökkentett mértékben lehetnek jelen a gyümölcsben. Ezzel szemben a fagyasztott gyümölcsöket teljesen érett állapotban szedik le, a legtöbb esetben pedig szedés után pár órával már tisztított, blansírozott, fagyasztott formában kerülnek a csomagolásba. A blansírozás egy rövid hőkezelési eljárás, melynek során csökkenhet ugyan a vitamintartalom, de tápanyagértékük relatíve stabil marad.

Milyen gyümölcsöt érdemes fogyasztani?

Banán

Hogy miért? Tele van káliummal, magnéziummal és foszforral. Ezen kívül elsősorban B6-, és C-vitaminforrás, mely hozzájárul a fáradtság és a görcsök kialakulásának csökkenéséhez.

Kivi 

A kivi C-vitaminban gazdag, olyannyira, hogy akár önmagában egy darab kivi is fedezheti a napi C-vitaminbevitelünket. Az egyik olyan gyümölcs, mely a legtöbb antioxidánst tartalmazza, így fogyasztása erősen ajánlott sportolóknak! 

Szőlő

A szőlő cukorban gazdag, ami energiát ad és elősegíti a megfelelő regenerálódást. A magas víz-és káliumtartalom hozzájárul az izomláz, -görcsök enyhítéséhez. 

Ajánló

A legismertebb ehető gombák!

A legismertebb ehető gombák!

Az ehető gombák világa izgalmas: nem csak ízük, illatuk, színük változatos, de az élőhelyük és felhasználási módjuk is sokszínű. Ha már kipróbáltad...

bővebben
Káposzta termesztés – tippek

Káposzta termesztés – tippek

Káposzta fajták rövid bemutatása A káposzta termesztése során különböző fajták közül választhatsz, melyek mind egyedi előnyökkel bírnak. Fejes...

bővebben
Borssó
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.