Kerti inspiráció: izgalmas hazai kirándulóhelyek, amelyeket ősszel látnod kell

2024. április 28.

Az ősz beköszöntével ismét előtérbe kerülnek a kirándulások és a túrázások, amely időszak kiváló alkalom arra, hogy az ember lélekemelő sétát tegyen a színes erdőben, miközben rácsodálkozik az őt körülvevő millió csodára.

Ám ha valaki nem csupán a természeti szépségeire kíváncsi, hanem valamilyen különleges helyet is felkeresne, íme hét olyan hazai hely, amelyet érdemes ősszel felvennünk a bakancslistánkra.

Kőszikla-szurdok (Nagybakónak)

Zala megye legkülönlegesebb természeti látnivalójára a dél-dunántúli kéktúrázásom során bukkantam rá. Ráadásul pont az agyagos rónákat járva, ahol egyáltalán nem számítottam szurdokra, hiszen azok általában magas hegyek között vannak. Ám a Zalai-dombságban a homokkőben is kialakult egy természeti csoda, a Kőszikla-szurdok. A Nagybakónak közelében található szurdokba két függőleges létrán keresztül juthatunk le. A terepviszony meglehetősen nehéz, sok a bedőlt fa és az agyagos talaj is csúszik, ezért csak száraz időben javasolt a szurdok felkeresése. A kirándulás végén a közeli Eszperantó-forrásnál feltölthetjük a kulacsainkat frissítő vízzel, illetve megpihenhetünk az erdő mélyén a Szent György energiavonal mentén.

Cáki pincesor

A hófehér zsúpfedeles házak eredetileg borospincék voltak, és évszázadokon át innen kerültek ki a kőszegi borvidék híres Blauburger és Kékfrankos borai. Aztán a 19. században jött a filoxéravész, ami szinte a teljes szőlőállományt letarolta. A gazdák ekkor döntöttek úgy, hogy szőlő helyett inkább gesztenyét termelnek, és a házakat ezt követően gesztenye és gyümölcs tárolására szolgáltak. Ma a cáki pincesor házikói körül 100 évesnél is régebbi gesztenyefákat találunk, ahol borkóstolás mellett egy letűnt kultúra felfedezésére is lehetőségünk nyílik. Érdekességként a pincesor egyike azon kevés hazai skanzeneknek, ahol nem a házakat menekítették át egy múzeumba, hanem azok ma is eredeti környezetükben csodálhatók meg.

Gomba-szikla (Piliscsaba)

A különleges formáció a Gomba-szikla nevet viseli, amelyet Piliscsabán járva a Kálvária-domb felől egy rövid sétával, és gyerekekkel is könnyen felkereshetünk. Ha már itt járunk, érdemes továbbmennünk, ugyanis a Gomba-szikla után egy másik rejtélyes képződmény található, nevezetesen az Ördögoltár-szikla. Ha a sziklák felkeresése és a 3 km-es körtúra nem lenne elég Piliscsabán, kapaszkodjunk fel a szemközti Dévényi Antal-kilátóba a Nagy-Kopasz hegyre, amelyet legegyszerűbben a Széchenyi utca végéből induló, 1,2 km hosszú kék háromszög jelzésen érünk el. 

Szádvár

Magyarország legnagyobb területű hegyi vára igazi kuriózum a hazai romvárak palettáján. A szabálytalan alakú, középkori erődítmény a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szögliget határában magasodó 460 méteres Várhegy csúcsán található. Építésének idejéről nincsenek pontos információk, de feltehetően a tatárjárás után, 1264 körül emelték. A vadregényes környezetben lévő Szádvár felújítása 15 év után idén májusban fejeződött be és egyike lett hazánk legszebb és legautentikusabban helyreállított műemlékeinek. A várrom legegyszerűbben Szögliget felől, a piros sáv jelzésű úton közelíthető meg. A táv 3,5 km és emelkedőkkel teli, így teljesítése némi fittséget igényel. 

Várhegy-kilátó (Királyrét)

A Börzsöny egyik legújabb kilátója tavaly debütált a természetjárók előtt a Királyréten található Várhegyen. Felkeresése családi programként és gyerekekkel is jó opció lehet, ugyanis a 359 m magas dombra egy 40 perces sétaút vezet. A fedett szerkezetű, 20 méter magas kilátó két pihenőrésszel is rendelkezik, ahol padokra le lehet ülni, míg legfelső emeletéről a Pilis és Cserhát vonulataiban gyönyörködhetünk. Ottjártamkor épp ködbe burkolózott a táj, de talán pont emiatt még egy fokkal izgalmasabb látvány volt a hófehér pamacsok és izzó lombkoronák színkombinációja. 

Kő-hegy (Pomáz)

Pomáz legszebb kirándulóhelyének, a Kő-hegynek a vonzereje a kilátásban rejlik. Ám nemcsak a Petőfi-kilátóból elénk táruló, Budai-hegység és Duna panoráma miatt érdemes itt kirándulnunk, hanem mert a 6 km-es körtúra során csupa érdekességekkel találkozhatunk. Köztük Napóleon-kalapjával, ami egy érdekes sziklaformációt takar, vagy pedig a Vasas-szakadékkal, ami egy 15 millió évvel ezelőtt történt vulkanikus tevékenység eredménye, és amelynek szűk nyílásában egy sétát is tehetünk. Hétvégente a Kő-hegy tetején lévő turistaház meleg étellel és itallal várja a kirándulókat, de akár az otthonról hozott elemózsiánkkal és nekivághatunk a környék felfedezésének. 

Ösküi kerektemplom

Az ösküi kerektemplom Veszprém megye egyik legértékesebb középkori műemléke. Sokáig azt gondolták különleges, kör alakú formája miatt, hogy egy török mecset volt. Ám a helyreállítási munkálatok során bizonyítást nyert, hogy 11-12. századiak az alapjai és funkcióját tekintve eredetileg is templomnak készült. Az ösküi rotunda, vagy ismertebb nevén kerektemplom egyedülálló Árpád-kori kincs, amelyet bakonyi kirándulásaink alkalmával érdemes útba ejteni. Ha pedig már Öskü és Bakony, ne hagyjuk ki a közeli Olaszfalun az Eperkés-hegyi sziklákat és tanösvényt se, amelynek bejárása során évmilliókat sétálhatunk vissza az időben. 

Ajánló