Teleltetés a kert lakóinak: növényeknek, állatoknak

2024. július 03.

Eddig csupán ízelítőt kaptunk a télből, de ez nem jelenti azt, hogy tavaszig ilyen barátságos marad hozzánk Holle Anyó. A kemény fagyok a kutyákra is hatással vannak, nézzük mire érdemes figyelni.

Kinti növények és kutyák számára a legfontosabbak

Száraz, szélvédett kuckó — vagy pince A kutyák többsége az évszakváltozásra jól reagál, elkezdi növeszteni vagy hullajtani a bundáját. Ha a szezon alatt végig azonos hőmérsékleten él, akkor ez lesz a legnagyobb segítsége. Ám, ha valamilyen okból ez megváltozik, pl. bevisszük több napra a fűtött házba, akkor elfordulhat, hogy ledobja a téli aljszőrzetét, és onnantól kezdve bizony hetekig ki lesz téve a hidegnek. Hasonlóan meg tudja őket csúfolni az időjárás is. Ahogy a gyümölcsfák is hajlamosak kirügyezni idejekorán, úgy a kutyáink is képesek ledobni a kincset érő téli bundát, és ilyenkor bizony nekünk kell segíteni rajtuk. Ha a kutya jó kondíciójú (téli időszakban kevés extra hájat hagyhatunk rajta), egészséges, akkor egy alaposan beszalmázott házikó elegendő. Ha biztosra akarunk menni, akkor kapható már kész, szigetelt kutyaház is, de ha van otthon kéznél egy barkácsbajnok, akkor el is készíthető. A szalmát lehetőleg ne hagyjuk ki a képletből, és ne akarjuk szőnyeggel vagy rongyokkal helyettesíteni! A szalma elvezeti a nedvességet, a kutya szárazon fekszik és bele tudja fúrni magát. Egyetlen hátránya, hogy szemetel, de azt majd fel lehet söpörni tavasszal 🙂

Megfelelő kondíció. Nem szükséges fókaformájúra hizlalni egyetlen kutyát sem, de a sportos, leszárított kondi ilyenkor nem a legpraktikusabb, főleg, ha extra szőre nincs hozzá a jószágnak. Fontos szem előtt tartani, hogy nagyobb hidegekben a kutyák a testhőjüket remegéssel tartják fent, ami extra energia-felhasználást jelent, ezért előfordulhat, hogy ilyen időszakban a kondi megtartásához zsírosabb eledelt kell adnunk. Plusz segítség az ilyenkor tomboló kennelköhögés elkerüléséhez, ha immunerősítőt, extra vitamint adunk a Fifinek (vagy immunizáltatjuk kennelköhögés ellen…). 

A víz bizony befagy. Vannak praktikus megoldások, pl.: egy vízzel félig megtöltött PET palack elhelyezése a vödörben,  de ez sem 100%-os megoldás, hisz mind ismerünk olyan kutyákat, akik ezt kihívásnak fogják fel 🙂 A víz sózása is népszerű tanács volt egy időben, de a magam részéről inkább a napi 3-4 újratöltést preferálom meleg vízzel, illetve a bő lére eresztett vacsorát. Ja igen, vödör, nem kutyatál. 5-6 liter víz később fagy be, mint 1,5. 

Benti kutyáknak is hideg a tél.

Nem ciki a kabát! A fentebb írt radiátor-szőrvesztés összefüggést tartsuk szem előtt, és ha séták alatt reszket a Fifi, akkor vegyünk neki kabátot. Ilyenkor felborul a természet rendje, és míg ő a 20 fokos lakáshoz alkalmazkodik, huzamosabb kinti tartózkodása alatt akár fel is fázhat. A kutyakabát nem csak divat! Ne feledjük, hogy pl a vizslák bár munkakutyák, kialakulásuk során egy „úri passzió”, a vadászat segéderői voltak, és bizony meleg helyen (ami nem egyenlő a száraz-szélvédettel!) tartották őket, minimum istállóban, de inkább bent a házban. Míg a berni pásztorkutyának akkor sem kell kabát, ha panellakó, a rövidebb szőrű kutyáknak – ha igénylik – szerezzünk be egyet. 

 Nem csak az ölebek fáznak télen[/caption] A só az ellenség! Míg nyáron zeng az internet attól, hogy óvjuk a forró aszfalttól a kutyákat (amit azért érdemes elosztani kettővel, a kutyák talpa meglepően jól tolerálja a hőséget), addig télen még mindig minden talpalatnyi betont lesóznak… Ha nem tudunk sómentes útvonalakat, akkor sajnos csak a kutyacipő a megoldás. 

 A beauceronok télen még több mozgást igényelnek, hisz nem melegszenek fel olyan gyorsan[/caption] A hópara. Sokan mondják, hogy a hó kontrolállatlan felevése is komoly problémákat tud okozni, de őszintén szólva ezzel még nem találkoztam, pedig aztán az enyémek ahogy nyáron két pofára tömik a füvet, úgy télen a havat is. Jó sokat pisilnek aztán tőle, de se gyomorproblémák, se megfázás nem történt még emiatt. Az is igaz viszont, hogy a beauceron különösen túlélő fajta, szóval hogy ne érje szó a ház elejét, én szóltam: lehetséges belőle baj: torokgyulladás, gyomorbajok, szélsőséges esetben bélgyulladás. 

Sport a fagyok alatt

Szánkóhúzás. Amint leesik a hó, a mindenható szociális hálót ellepik a szánkóhúzós képek. A sportkutyások meg tépik a hajukat, mert tudják, hogy ezen kutyák java egész évben nem edzett. Télen meg aztán egyáltalán. Viszont az eddig használatlan izmait hirtelen előveszi a kedves gazda, majd olyan munkára fogja, amit korábban nem végzett. Ha ez ráadásul bemelegítés, masszírozás nélkül történik, akkor jön izomgörcs, csomók, izomláz, húzódás, durvább esetben cukorsokk… Ahogy mi sem kezdünk el maratonra gyúrni a több hónap kihagyás után pont a legnagyobb hidegben (de itt van példának blogíró-társam írása a síelés alapozásáról is), úgy a Fifit se fogjuk be nulla edzéssel a szánkó elé. Ha csak egy fotóig, akkor persze, gyűjthetjük a lájkokat, de valódi húzást csak akkor várjunk tőle, ha előtte erre felkészítettük. Nem aznap reggel, hanem előtte 2-3 hétig alapoztuk-edzettük fokozatosan. 

Az élet nem áll meg télen sem! Ritkán tartanak a kutyasulik téli szünetet. Így néhány valóban idénysportot leszámítva bármit is aktívkodtunk, folytassuk csak a hűvösben is. Viszont figyeljünk oda az apróságokra. Ha rövidszőrű kutyánk felhevül, ám nem visszük hamar vissza a melegbe, akkor szüksége lehet kabátra. Az itatásra is jobban oda kell figyelni. Futás közben pl. ne hagyjuk, hogy havat egyen, vagy ami rosszabb, patakozzon. A canicross/bikejöring fő évszaka is a tél, a labdázások és egyéb erőedzések is folytathatók a fagyok beálltával és az úsztatást – megfelelő szőrrel rendelkező fajtákra értem természetesen – is folytathatjuk míg be nem fagynak a vizek.

Ajánló