Tippek otthoni és kerti jógázáshoz

2024. június 21.

Ha elhatároztad, hogy mindennap gyakorolni fogod a jógát, sok időt fogsz tölteni otthon a jógapózok és ászana-sorozatok elsajátításával, adunk egy kis segítséget a kezdéshez.

A jóga egy csodás testedzés, de rengeteg külső körülmény jöhet, ami miatt kimarad egy-egy jógaóra. Lehet anyagi oka, vagy egyszerűen csak túl sűrűek a napjaid. Ettől azonban nem kell megijedni! Jógázni otthon is tudsz. Az alábbi tippek segítségével otthoni kényelmes körülmények között kezdhetsz neki a rendszeres gyakorlásnak. 

Végezz egy kis kutatómunkát

Rengeteg jógatípus van! Mielőtt elkezdesz jógázni, nézz utána, hogy pontosan mit is szeretnél. Milyen típusú jógapózok tetszenek neked? Milyen ászana-sorozatok tűnnek élvezetesnek? Inkább a lassú tempójú pózokat és kontrollált légzést ötvöző Hatha jógatípus esne jól? Vagy a dinamikus sorozatokból álló Vinyasa Flow jógaórákat próbálnád ki? 

Fontos még a megfelelő jógaruházat kiválasztása is, ami kényelmes és nem akadályoz téged a gyakorlatok kivitelezésében. Utolsósorban pedig szükséged lesz egy kényelmes, megfelelő tapadást biztosító jógaszőnyegre is. 

Válassz megfelelő helyet

A jógázáshoz egy tisztességes méretű helyre van szükséged, ahol a légmozgás is megfelelő. Fontos, hogy ne legyen éles tárgy a közelben, amibe esetleg beleeshetsz. Kellemes hangulatú, barátságos helyet alakíts ki a jógázáshoz. Akár gyertyát is gyújthatsz, hogy nyugtató hatású legyen a környezet. 

Jógázni a szabadban egészen más élmény, mint bent a lakásban!

Állatok OFF, növények ON

Próbáld meg rászoktatni a háziállatodat, hogy ne zavarjon, miközben jógázól — a betolakodók ellen (pl.: szúnyogok) pedig védekezz megfelelően.

A növények viszont serkentő hatással bírhatnak rád: megnyugtatnak, finom illatukkal ellazítanak.

Rendszeresen gyakorolj

Válassz ki egy napszakot, amikor mindig ráérsz, és amit minden nap jógázással töltesz. Ha elhatározod magad, hogy mindennap jógázol,  hamar megtapasztalod az előnyeit, akkor is, ha csak napi 15-20 perced van a gyakorlásra. Kitűzheted magad elé a célt, hogy minden héten kipróbálsz egy új jógapózt. Így folyamatosan fejlődni fogsz, és nem válik unalmassá.

Kapcsold ki a figyelemelterelő eszközöket

Telefon, számítógép, TV, rádió. Kapcsold ki mindet, amikor elkezdesz jógázni. Így semmi sem fogja elterelni a figyelmedet és élvezheted a jóga jótékony hatását azáltal, hogy a jelenre figyelsz. Fontos, hogy a figyelmedet az ászanák kivitelezésére összpontosítsd- leginkább azért, mert ha nem koncentrálsz, le is sérülhetsz egy mozdulat során. 

Kezdd kicsiben

Ha kezdő vagy, fontos, hogy megtanuld az alapokat – ez a jövőben biztosan kifizetődik. Kezdj néhány Napüdvözlet sorozattal. A gyakorlás során egyre ügyesebb leszel és később kipróbálhatod a bonyolultabb jógapózokat. A testtartás javító- és helyreállító pózokkal szép lassan haladj. Amint valamelyik biztosan megy, nekikezdhetsz egy következő jógapóz gyakorlásának. Bízz a tested jelzéseiben. 

Kezdőként először az alapokat tanuld meg, utána jöhetnek a bonyolultabb ászanák is

Üres gyomorral gyakorolj

Bármikor gyakorolhatod a jógát, de a legjobb 2-3 órával étkezés után. Nehéz teli hassal a jógaszőnyegen mozogni, és akár émelygéshez is vezethet, ami nem a legkellemesebb módja az edzés kezdésének.

A bemelegítést ne hagyd ki 

Sokan rögtön a nyújtó gyakorlatokkal szeretnének kezdeni. Azonban, mint minden más sport esetén is fontos, hogy az izmokat bemelegítsük. Jó kezdés lehet egy lassabb tempójú, elmélyülős Napüdvözlet sorozat és a macskapóz gyakorlása, mielőtt belemerülünk a bonyolultabb jógapózokba. Bemelegítéssel megelőzhetjük a sérüléseket.

Figyelj a légzésre

Lélegezz lassan, jó mélyeket jógázás során. Vinyasa flow típusú jóga gyakorlása esetén eljutsz majd oda, hogy a pózokat légzésekkel kötöd össze. Ehhez alapos összpontosításra van szükség. Ha nagyon kifulladsz, az a tested jelzése számodra, hogy ideje lassítanod. Ne felejts el a légzésre fókuszálni, vegyél végig mély levegőt, és a tested meghálálja.

Használj kiegészítő felszerelést

Amennyiben kezdő vagy, esetleg kicsit merevebb és kevésbé rugalmas, használj bátran jógapárnát vagy jógatéglát a gyakorlatok könnyebb kivitelezéséhez. Ezeknek a kiegészítőknek a segítségével helyesen tudod majd elvégezni a jógapózt, ráadásul a kedved sem fog egyből elmenni, ha elsőre nem úgy sikerülne a gyakorlás, ahogy azt elvárnád.

Használj jógatéglát, jógahevedert vagy jógapárnát a nehezebb ászanákhoz

Lazíts

Ahogy az edzés elején fontos a bemelegítés, úgy a lazítás is a végén. Lassú, helyreállító jógapózok a végén segítenek a testet lelazítani és relaxálni. Savasana (fekvő) póz során a tested és az elméd kikapcsol, majd visszatér a normális állapotába.

Tanulj a szakértőktől

A jógaórák során rengeteget tanulhatsz! Azt tanácsoljuk, hogy alkalmanként vegyél részt egy-egy vezetett órán, hogy új ötleteket gyűjts, és hogy ki tudják javítani a tartásodat az ászanák gyakorlása közben. Ettől függetlenül nem kell elmenned otthonról a tanuláshoz. Nagyon sok jógás videó közül válogathatsz, és online jógaórákon is részt vehetsz. Keresgélj a különböző videók között, és nézelődj jógás weboldalakon, ahol olyan ászana-sorozatokra bukkanhatsz, amikre korábban nem is gondoltál. 

Ajánló