Jön a tavasz, jön az allergiaszezon: tippek, hogyan éld túl!

2024. március 25.

Elég rossz párosítás, ha valaki a kertészkedés szerelmese, és hozzá mindenre allergiás, ami pollennel rendelkezik — vagy esetleg a kerti kiskedvencek szőre okoz gondot. Így jártam én is, noha nem mindig volt így: 18 éves korom körül kezdődött, és azóta évről-évre rosszabb a helyzet. Van azonban pár praktikám, ami segít túlélni az évnek egyébként legszebb időszakait.

Kezdjük a legalapabb dologgal: ha érzed, hogy viszket a torkod, a bőröd, ha folyamatosan folyik vagy éppen dugul az orrod, ha vörös a szemed, és nem bírsz leállni a vakarásával: akkor menj el allergológushoz! Mindenképpen kérd ki szakember véleményét, aki a megfelelő gyógyszerek felírásával segíteni fog az állapotod kordában tartásában. Ha megvan, hogy mire vagy allergiás, akkor meglesz, hogy az évnek mely időszakaiban kell a legjobban figyelned. Részemről ez az időszak a tavasz, mikor minden virágba borul, és az ősz kezdete, mikor virágzik a parlagfű. Érdemes figyelemmel követni a pollentérképet, amely szintén segít az éppen allergiát kiváltó növények azonosításában és a pollenkoncentráció megfigyelésében.

Nem kell azonban eltemetnünk magunkat és otthon ülni, amikor éppen virágzik a problémát kiváltó növény. Megosztok veletek néhány tanácsot, amelyek nekem beváltak, és amelyek segítségével egész évben űzöm a kültéri sportokat, mint a futás, vagy a túrázás.

Sapka vagy gyakori hajmosás

Kinti sportok esetében sok pollen megtapadhat a hajon. Nekem a rövid hajammal nincs nagy gondom: az edzések miatt egyébként is gyakran mosom, ami által a pollenek is lekerülnek róla. A megtapadás akadályozásában egy sapka vagy kendő is nagy segítséget nyújthat. Futás vagy túrázás után aztán mehet a szennyesbe.

A párnahuzatot is érdemes gyakrabban cserélni allergiás időszakban, hiszen nyilván nem lehet minden nap hajat mosni.

Arc- és kéztisztítás

Ha a lakóhelyetekhez közel futtok vagy túráztok, akkor nincs nagy gond: hazaérve érdemes rögtön lezuhanyozni. Ha viszont a sport befejeztével még időbe telik hazaérni, érdemes magatokkal vinni plusz vizet vagy tisztítókendőt: ezekkel átöblítve, áttörölve az arcotokat és a kezeteket sokat segítetek az allergének eltávolításában.

Bőrápolás

Allergiás időszakban a bőröm a szokásosnál is érzékenyebb. Ilyenkor félre kell tenni az illatosított, színezett termékeket és érdemes érzékeny bőrre való kozmetikumot választani. Részemről a La Roche-Posay Toleraine Ultra termékei váltak be. Ezeket kifejezetten allergiára hajlamos bőrre fejlesztették ki.

Allergiásoknál gyakori az orrfolyás és az orr törölgetése. Sajnos egy idő után a bőr kipirosodik, berepedezik, hámlik, ami nem csak esztétikai probléma, de fájdalmas is. Ezért ajánlom, hogy sportolás közben is legyen nálatok egy pici hidratálókrém, amivel kezelhetitek a kiszáradt területeket.

A szem védelme

Az allergia másik borzasztóan kellemetlen tünete a szemviszketés és kipirosodás. A szakember által felírt szemcsepp itt is rengeteget segít. Kültéri sportolás közben érdemes napszemüveget viselni. Nyilván ez is felfog valamennyi pollent és szennyeződést, de ezen felül azt is megakadályozza, hogy reflex-szerűen a szemünkbe nyúljunk.

Orrszűrő

Tavaly ősszel annyira szenvedtem, hogy már mindenre elszántam magam: így beruháztam egy orrszűrőre is. Ezt a kis szilikon-textil eszközt az orrnyílásba lehet helyezni, és egy filter segítségével szűri ki a polleneket. Mire megjött, elmúlt az allergiám, így nem tudok beszámolni gyakorlati tapasztalatokról. 🙂 De ha nagyon szenvedtek, akkor ajánlom, hogy nézzetek utána ennek a megoldásnak is.

További jó futást és túrázást mindenkinek, az allergiásoknak pedig kitartást!

Ajánló