Hatékony páramentesítés ipari területen

2024. június 10.

Arról rendszeresen szó esik, hogy mennyire fontos otthonunkban a megfelelő páraszint elérése. Azonban éppoly lényeges ipari területen is az, hogy optimális legyen a levegő páratartalma. Mit értünk ezalatt? Azt, hogy 40-60% százalék között kell, hogy legyen ez az érték ideális körülmények között. Ha alacsonyabb, akkor száraz lesz a levegő, ha magasabb, akkor pedig pára csapódik le, és penészesedés indulhat el a nedves közeg miatt. 

Egy lakásban elegendő egy háztartási berendezés ahhoz, hogy a leírt tartományban maradjon a pára mennyisége. Egy üzemi, termelési környezet azonban más léptéket igényel, itt már nagyobb kapacitású eszközökre van szükség. Szerencsére ezekben sincs hiány a piacon! Például páramentesítő ipari célokra éppúgy elérhető a Páramentesítő.hu webáruházban, mint az otthon használatos termékek. 

Mi mindenre jó egy ipari páramentesítő?

Nem is gondolnánk, milyen környezeti feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy egy gyártási folyamat pontos és eredményes legyen! Egyike ezeknek az optimális páratartalom. Vegyük sorra most, hogy mely területeken lehet szükség párátlanító berendezésre!

Éttermek, üzemcsarnokok, mosodák, uszodák, építkezés és raktározás – csak néhány hely, ahol igenis fontos a megfelelő páraszint megteremtése.

Építkezés és a pára

Ha éppen építkezik, akkor tudja, hogy milyen fontos a glett, a vakolat és a festék kiszáradása. Sokszor ezt gátolják az időjárási tényezők. Elég egy egy-kétnapos nagyobb esőzés, és máris minden nedvesebb lesz, a munkafázisok pedig megcsúszhatnak. Ez se a kivitelezőnek, se a leendő lakosoknak nem jó. Ilyenkor hasznos lehet egy ipari páramentesítő, amivel felgyorsíthatjuk a száradást.

Raktározásnál párátlanítás?

Vannak olyan árucikkek, amelyeknél különösen fontos, hogy alacsony hőmérsékleten legyenek elraktározva. Ilyenkor sajnos nagyon könnyen felütheti a fejét a penész. Ez pedig állag- és minőségi romlást eredményezhet. A fémek esetében pedig korrózió indulhat el nagyobb nedvesség esetén. 

Mi alapján válasszunk?

Amikor ipari páramentesítőt keresünk, hasonló szempontok jönnek elő, mint a háztartási berendezéseknél.

  • A leglényegesebb a párátlanító kapacitás, vagyis az, hogy a készülék egy nap leforgása alatt hány liter vizet tud kivonni a környezetéből.
  • A légteljesítmény értékét is vegyük figyelembe! Ez a helyiség légtérfogatának a háromszorosa.
  • Olvassuk el a használati útmutatót, hogy milyen a készülék zajszintje!
  • Az energiahatékonyság is döntő lehet. Arra fel kell készülni, hogy egy nagyobb kapacitású eszköz több energiát fog fogyasztani!

Látható, hogy a nedvesség kontrollja ipari környezetben éppoly fontos, mint otthonunkban! Ha szeretnénk tökéletesíteni a gyártási, termelési és raktározási folyamatokat, akkor a páraszint szabályozására mindenképp figyelni kell!

Ajánló

Szokatlan játékszámok a futballban

A futballban bizonyos hagyományok vannak a játékosok szerepköréhez kapcsolódó játékszámok kiválasztásában. Néhány futballista azonban úgy döntött,...

bővebben